Snellezen in enkele stappen

Over snellezen is al het nodige geschreven. Onder andere over tools die je helpen (dwingen) om sneller te lezen dan je dacht te kunnen blijken effectief. Maar wat kun je al zonder apps en tools doen? Die stappen vind  je  hieronder op een rijtje. Als je één van de stappen toepast, kan je snelheid al fiks toenemen. En snellezen is niet slordig lezen of globaal lezen maar écht lezen alleen sneller.

  • Zorg dat je geconcentreerd kunt lezen. Afleidingen zorgen sowieso voor minder leessnelheid
  • Kies oefenmateriaal dat voldoende vertrouwd is wat betreft taal en inhoud. Snellezen oefenen in een relatief vreemde taal of met vakjargon dat niet het jouwe is maakt oefenen ingewikkeld. Als je iets niet snapt is het de vraag of het door het leestempo komt of door het materiaal dat je leest
  • Lees een tekst en meet hoeveel woorden je per minuut leest. Doe dat na wat oefening, zodat je weet in hoeverre je snelheid toeneemt
  • Niet voorlezen aan jezelf. Door te verklanken (vocaliseren) bepaalt de snelheid waarmee je de klanken kunt maken je leessnelheid. Die leessnelheid neemt enorm toe als je dat niet meer doet. Dat is na jaren lezen een hele kunst. Meestal helpt het om sneller te lezen dan je denkt te  kunnen, want dan kún je niet meer vocaliseren.
  • Gebruik je vinger of een potlood als aanwijzer waar je bent met lezen en laat die sneller dan je normaal gaat onder de tekst door schuiven. Je oog beweegt soepel als je een aanwijzer volgt én je tempo neemt toe. Experimenteer ermee maar wees vooral ambitieus: begin lekker snel en vertraag pas als het echt niet lukt.
  • Lees niet te snel terug. Als je het gevoel hebt iets gemist te hebben is dat gevoel niet altijd terecht. Door bij het oefenen dat gevoel te onderdrukken en stug door te lezen, zul je zien hoe vaak je prima begrepen hebt wat er staat. Mocht je een tekst hebben waarbij elk detail telt, je moet bijvoorbeeld een contract tekenen, dan is het uiteraard zaak alle details te checken en niet te volstaan met de strekking.
  • Experimenteer met je blikveld. Begin niet te lezen bij het meest linkse woord maar een stuk naar rechts, bijvoorbeeld een woord of drie uit de kantlijn. Je zult zien dat je die eerste woorden ziet als je je oog iets naar rechts laat beginnen met lezen. Datzelfde geldt voor het eindigen met lezen: niet helemaal tot rechts lezen maar een woord of drie eerder stoppen.  Zeker tekst in kolommen kun je op deze manier snel lezen

scherm

 

  • Houd vol. Het is ongemakkelijk om sneller te lezen dan je denkt dat je kunt. En de eerste keren lees je vast te snel of leiden de nieuwe gewoonten af. Door het te oefenen en de vorderingen te zien wordt het al snel een nieuwe gewoonte.

 

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: