Mindsweep: hoofd leegmaken werkt

In nrc.next van 12 juli staat een artikel van Ellen de Bruin over concentratie en to-do lijstjes. Het werkt bevorderend voor de concentratie als je wat je moet doen, noteert en er een plan voor maakt. Wie nog iets moet doen en dat onthoudt, die scoort slechter op concentratie taken daarna. Een doel voor ogen hebben, leidt af behalve als er een uitvoeringsplan bij is.

Nadeel van het ‘lege hoofd’ is dat je makkelijk vergeet te taak te dóen. De rust van een ondergebrachte taak is zo groot dat het makkelijk is er niet meer aan te denken en dus heel de taak te vergeten. Als je er volkomen op vertrouwt dat de taak goed is ondergebracht moet je dus organiseren dat je er nog eens aan herinnerd wordt of dat je de taak weer ergens terugziet. De een gebruikt een notitieboek of zet de taak met een reminder in zijn agenda en weer een ander gebruikt de eerder genoemde takenapps.

David Allen, auteur van Getting things done (GTD), over dit fenomeen:

  • Heb aandacht voor aandacht. Als je geen aandacht besteedt aan wat je aandacht heeft, dan kosten dingen die het niet verdienen meer aandacht
  • Gebruik je hoofd niet om aan dingen te denken maar over dingen te denken
  • Een verwaarloosde verplichting schiet wortel in je geest
  • Definieer bij doelen wat er af is als t af is en hoe de taak doen eruit ziet
  • Heb een trusted system. Alles wat je daar in stopt, vind je terug dus hoef je er niet meer aan te denken

David Allen gebruikt de term mindsweep (blog van 43folders) voor het leegmaken van je hoofd. Allerlei ideeën, verplichtingen, acties, taken, doelen noteer je op een plek waarvan je weet dat ze dan bewaard blijven en je ze weer terugziet om ze te verwerken. Immers, na het verzamelen van al die losse ideeën moet je ze op enig moment verwerken naar acties en projecten. Adviezen daarvoor vind je in deze blog over taken.

Op Lifehacking vind je meer over GTD, bijvoorbeeld morgen een stuk over hoe je plant wanneer je een taak doet. Hier vind je mijn blogs met veel GTD-invloeden.

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: