Prezi: presenteren op een oneindig canvas

Op powerpoint is nogal eens commentaar: teveel tekst, saaie dia’s, voorlezende presentatoren. Alles wat je aan powerpoint-ellende kunt bedenken is wel vervat in het filmpje Death by Powerpoint. Niet dat er niet mooie dingen met powerpoint te maken zijn, maar powerpoint lijkt vooral gebruikt te worden voor lange bulletpointlijsten. Voor wie eens een heel ander medium bij presenteren wil gebruiken, is er Prezi. Een vrije en sterk visueel presentatiemedium.
Wat is Prezi
Prezi is een presentatiemiddel dat je helpt om een presentatie op één groot vlak te maken. Dus in feite één groot beeld met daarop allerlei objecten die je langs laat komen. Je hebt dus geen pagina’s of losse dia’s meer. Op dat vlak plaats je tekst, filmpjes, plaatjes, … en je kunt van het ene naar het ander in een vloeiende beweging. Je kunt ook in- en uitzoomen waardoor je allerlei ordeningen kunt maken.

Bekijk onderstaande demonstratie om een idee te krijgen wat Prezi is

De liefhebbers van mindmappen zullen meteen enthousiast zijn. In een mindmap noteer je rond een thema invallen, associaties, onderdelen als vertakkingen aan een centraal punt. Die visuele manier van ordenen heeft Prezi ook.

Zoals je ook bij Powerpoint een presentatie te druk kunt maken met animaties en zoefende letters kun je in een Prezi ook teveel beweging brengen. Het in- en uitzoomen, draaien en schuiven over het canvas kan een gevoel van zeeziekte opwekken. Dus maat houden bij de beweging is een kunst.

Starten met Prezi

Wie met Prezi wil starten, kan het boek Presenteren met Prezi kopen van Hedwyg van Groenendaal. Een prima manier om stap-voor-stap aan de slag te gaan. Hier een recensie.

Op de site van Prezi is ook een sectie learn waar je in een aantal stappen een Prezi leert maken.

Stap één naar het echte maken is een account aanmaken. Aangezien Prezi geen programma op je harde schijf is maar een toepassing op het internet. Bij het duurste account (159,- dollar per jaar) krijg je wel een programma dat je off line kunt gebruiken. Bij het gratis account en het Enjoy account (circa 60,- per jaar) niet. Beginnen met een gratis account is het makkelijkst en upgraden kan altijd nog.

Vervolgens is wat vingeroefening met Prezi verstandig. Zoals gezegd is een filmpje met instructie bekijken het handigst. De zogenaamde transformation zebra is de knop waarmee je alle bewerkingen doet. Aan die gestreepte knop zitten alle functies die je nodig hebt om illustraties in te laden, te vergroten of verkleinen, te draaien, et cetera.
Door wat objecten te plaatsen en te bewerken, krijg je gevoel voor wat Prezi kan.

Na het plaatsen van objecten is het groeperen van de losse objecten met frames een belangrijke stap. Een oneindig canvas met wat losse items erop is geen presentatie. Door frames te maken en visueel zodanig te ordenen dat er samenhang ontstaat, krijgt de prezi echt kracht.

Bekijk ter inspiratie Prezi’s en zie wat een ongelooflijke mogelijkheden het programma biedt. Twee voorbeelden zijn:

Een goede Prezi

  • Denk eerst na over de centrale boodschap en de structuur. Een tijdbalk of oorzaak – gevolg of vier stadia zijn allemaal structuren die je in een Prezi prima kunt uitdrukken. Maar bedenk die eerst op papier
  • Zorg voor aantrekkelijk beeldmateriaal (foto’s, tekeningen, illustraties, films) en wees spaarzaam met tekst. Je kunt altijd nog een handout met tekst geven of vooraf sturen als je veel info kwijt wil. Een prezi is op zijn sterkst als je heel visueel werkt
  • Houd maat met kiep-kantel-zoef effecten
  • Zorg dat de rode draad en de structuur visueel eruit springen. Met in- en uitzoomen kun je zijpaden en details verkleinen en pas laten zien als het nodig is
  • Maak een pad als je een vaste volgorde hebt of navigeer met je gehoor door de Prezi. Voor dat laatste is oefening zeker nodig

_________

Alle links uit dit artikel vind je hier http://www.delicious.com/arjanbroere/leerprezi

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

One Response to Prezi: presenteren op een oneindig canvas

  1. Pingback: Summecourse Prezi: video uitnodiging « Arjan Broere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: