Goede voornemens versus elke dag iets leren

Het zijn de dagen van de goede voornemens, waar op allerlei plaatsen al veel over beweerd wordt. Volgens mij zijn voornemens een beetje wezensvreemd. Het lijkt mij beter niet met veel inzet van alles te veranderen, maar elke dag een beetje te veranderen.

Bijvoorbeeld …

Een bijzonder deel van de Wired Uk-edition van december 2010 was het blokje Ideas. Een aantal trends, voorspellingen, veranderingen worden kort beschreven. Sommige erg concreet, zoals de verschuiving van muziek en films bezitten naar toegang ertoe en andere wat abstracter. In die serie ook iets over werk:

Bijvoorbeeld …

Op de blog bij de Harvard Business Review van Peter Bregman een mooie blog over de beste manier om de laatste vijf minuten van je werkdag te besteden. Je kunt je bij het lezen van de titel al iets voorstellen.

Every day, before leaving the office, save a few minutes to think about what just happened. Look at your calendar and compare what actually happened — the meetings you attended, the work you got done, the conversations you had, the people with whom you interacted, even the breaks you took — with your plan for what you wanted to have happen. Then ask yourself three sets of questions:

  • How did the day go? What success did I experience? What challenges did I endure?
  • What did I learn today? About myself? About others? What do I plan to do — differently or the same — tomorrow?
  • Who did I interact with? Anyone I need to update? Thank? Ask a question? Share feedback?

Het ligt misschien voor de hand en toch moet je het af en toe weer horen: start de dag met overzicht en sluit af met overzicht. Want het is niet zo dat wat je niet af hebt gaat spoken, maar wel dat wat je vergeten was, verwaarloosd hebt.

Dus

En zo zijn er voortdurend allerlei grote en kleine inzichten die je helpen om elke dag weer te leren en met meer skills aan de slag te zijn. Zonder dat je meteen vuistdikke POP’s moet maken of complexe voornemens opstelt, die lastig vol te houden zijn. En als je dan al veranderingen door wil voeren, dan zijn dit mooie inzichten van het Persuasive Tech Lab (!):

 

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: