Waarom werk niet op het werk gebeurt … M&M’s!

Jason Fried, bekend van 37signals en het boek Rework, heeft een TED-talk met als titel Why work doesn’t happen at work. De titel zegt alles: als je écht iets moet bedenken, uitwerken of langer geconcentreerd wil werken, dan doe je dat niet op je werk. Je werk is een plek waar je voortdurend onderbroken wordt en vooral praktische dingen doet.

Na een korte intro, waarin Fried, uiteenzet wat hij met zijn titel bedoelt, vergelijkt hij werken met slapen. Slaap kent een aantal fasen die je moet doorlopen om écht te slapen. Als je teveel onderbroken wordt in je slaap dan doe je wel ‘the sleep thing’ maar je slaapt niet echt en bent dus niet echt uitgerust. Je gaat naar je bed, je ligt en slaapt wel wat maar niet met de diepte die je nodig hebt. Dat gaat ook zo met werken: teveel afleidingen zorgen dat je wel iets werkachtigs doet maar niet echt werkt.

Fried geeft aan dat managers die zeggen dat je thuis teveel afgeleid wordt onderschatten hoe vaak je op je werk onderbroken wordt. Plus dat op het werk veel onderbrekingen door anderen veroorzaakt worden, terwijl je thuis werkend vaak je onderbreking zelf kiest. Bijvoorbeeld even iets drinken of een wandelingetje. Door het moment zelf te kiezen zijn het geen onderbrekingen maar welkome afleidingen. Het lijkt op wat Crenshaw zegt in The myth of multitasking: de ergste storingen zijn storingen die maken dat je moet switchen van je werk waarbij het initiatief bij de ander ligt (de passieve switch task).

De storingen zijn per se niet Facebook en Twitter, zoals managers nogal eens stellen. Dat zijn “the modern day smoke breaks”. Websites verbieden of op slot zetten, is dan ook onzin.

De echte storingen, aldus Fried, zijn de M&M’s: managers en meetings. Managers hebben als baan jou te onderbreken met hun checks, vragen en hun meetings (medewerkers beleggen nooit een vergadering maar overleggen gewoon even). Fried legt nog eens uit hoe raar het is om veel mensen op een bepaald moment te storen en bij elkaar te stoppen. Meetings are toxic (lees hier het hoofdstuk over meetings uit Rework).

Hoogste tijd om te rationaliseren als t om werk gaat en er weer voor te zorgen dat werk zinnig en nuttig is en onderbrekingen plezierig.

Wat werkt wel -los van alles wat in het boek Rework beschreven wordt-:

  • “no talk Thursdays”. Een (mid)dag niet praten en alleen maar geconcentreerd werken
  • kiezen voor mailtjes in plaats van telefonische of face-to-face storingen. De ontvanger kiest zelf wanneer hij reageert en kan mail en berichten uitzetten als het niet uitkomt
  • zeg vergaderingen af en kijk of dat tot een probleem leidt. Waarschijnlijk komt er beter werk uit handen en mis je niks.

Wat mij betreft goede discussiestarters om het grote probleem van waar doe je welk werk te adresseren!

 

PS Hier een recensie van mij over Rework

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

2 Responses to Waarom werk niet op het werk gebeurt … M&M’s!

  1. Pingback: Advertorial Mobiel werken « Arjan Broere

  2. Pingback: Vergaderen kán anders … « Arjan Broere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: