LSD’en

Vandaag weer eens het thema LSD’en (luisteren, samenvatten en doorvragen) in een workshop aan de orde gehad. Een handige manier om je luisteren structuur te geven en bij discussie weg te blijven.

Het valt in een sessie op hoe lastig het is om boven water te krijgen wat iemand nu precies vindt en voelt en denkt. De meningen, gesloten vragen en te snelle conclusies liggen op de loer. Volgens mij is het uit de sfeer van meningen en discussie blijven de belangrijkste eerste stap.

Een belangrijke tweede stap is het ordenen van het antwoord én het waarderen ervan. Emotie en inhoud samenvatten is al een hele hijs, maar daar moet ook nog bij dat je als vragensteller concludeert of het antwoord voldoende informatiewaarde heeft, concreet genoeg is. Kortom, of het antwoord ook wel echt een antwoord is.
Naast steunen (actief luisteren, samenvatten, oogcontact) is dus ook nodig dat de vragensteller stuurt (samenvatten, doorvragen, nieuw thema starten, naar conclusie werken).

En die combinatie, sturen én steunen, is een lastige. Zeker als er politiek, machtsverschillen, tegengestelde belangen, inhoudelijk complexe onderwerpen aan de orde zijn. Misschien is de eerste regel nog wel belangrijker:

als je iets te zeggen hebt, zeg het. Als je iets te vragen hebt, vraag het.

Immers, te vaak wil iemand iets zeggen, maar probeert hij het als vraag te brengen. Wellicht om minder stellend te zijn. Toch is het beter dan maar neer te leggen wat je vindt, dan te kiezen voor een halve stelling en een halve vraag.

In deze Prezi heb ik de doorloop samengevat:

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: