Perfectionisme, niet zo handig

Penelope Trunk (the brazen Careerist) schrijft op haar blog over perfectionisme: Perfectionism is a disease. Here’s how to beat it. De kop en inleiding zijn al helder: perfectionisme is een ziekte en het is eigenlijk raar dat iemand perfectionisme als sterkte noemt. Alles oneindig goed willen doen en voortdurend blijven schaven aan ideeën, artikelen, producten … Uiteraard is accuratesse en zin voor detail handig voor bijna elke professional maar maat houden is essentieel.

Het is altijd al gevaarlijk geweest om veel energie in je werk te stoppen en te verfijnen als dat eigenlijk relatief weinig waarde meer toevoegt. De beroemde Pareto-regel geeft die balans aan: met de eerste 20% van je inzet, lever je 80% van het resultaat. Om die laatste 20% ook voor elkaar te krijgen moet je dus relatief veel energie in je werk stoppen.
Naast dit nutargument geeft perfectionisme ook druk om nooit tevreden te zijn, altijd het gevoel te hebben tekort te schieten en de drang om altijd maar meer te doen voor je werk.
Dat is misschien nog niet zo erg als je dat in één aspect van je werk hebt. Stel dat je voor presentaties hoge eisen aan de vormgeving stelt, dan is de kans dat je over-delivered erg groot. Maar als je dat weet en het blijft bij die ene zonde, dan is de druk niet zo verpletterend.

In RET (onderdeel van het psychologisch modellenboek) vind je manieren om met jezelf in discussie te gaan over de druk die je jezelf oplegt. Vragen die je jezelf kunt stellen:

  • van wie ‘moet’ het perfect? Waarom?
  • Wat gaat er mis als het niet perfect is?
  • Moet iedereen zo perfect werk leveren?
  • (tikje provocatief) Ga ik op mijn sterfbed met smart terugkijken op dit project?

In Beren op de weg vind je een stappenplan voor om in discussie te gaan met jezelf over aannames.

Op de blog van Penelope Trunk zijn de adviezen:

  1. Allow yourself to be wrong in front of others
  2. Be a hard worker rather than a perfectionist
  3. Spend your energy making yourself likeable (They care if they like you).

De precieze uitdrukking wil me niet te binnen schieten, maar er was iets met “Het perfecte moet niet de vijand van het goede worden” of “het betere moet niet de vijand van het goed zijn”, of zo … Nou ja, dat ga ik nu even niet uitzoeken 😉

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: