Dirty Tricks van onderhandelen, George van Houtem

Op Managemensite schrijft George van Houtem regelmatig over onderhandelen. Een serie artikelen daarbinnen ging over de dirty tricks van onderhandelen. Nu is ook het boek Dirty tricks van onderhandelen. Ontdek de regels van het spel en verbeter je machtspositie. Op Managementboek is er een hoofdstuk te downloaden.

Het boek gaat niet per se over dirty tricks maar beschrijft aan de hand van de fasen van een onderhandeling de valkuilen, kansen die onderhandelaars tegen kunnen komen. Het is praktisch, bevat voorbeelden en waarschuwingen. De ondertoon is wel een waarschuwende, licht achterdochtige. Over het verschil van havikken en duiven: “Met een havik wordt onderhandeld, een duif wordt opgegeten”.
De titel dirty trick dekt de lading in de zin dat ze in het boek voorkomen en de auteur zich een nuchtere realo toont. Daarnaast is het niet een list-en-bedrog boek propvol met office politics en machtsspelletjes. Dat zal sommige lezers wellicht terleurstellen.

In die zin doet het een beetje denken aan Manipuleren kun je leren waarin auteur Frank van Marwijk in de inleiding uitlegt dat manipuleren niet negatief is, dat iedereen het doet en het er gewoon omgaat dat je je zin wil krijgen. Volgens mij is manipuleren wel degelijk negatief en zijn er andere woorden voor die dan beter passen bij wat Marwijk bedoelt, zoals beïnvloeden of sturen. Het boek van Van Marwijk bevat mooie delen over non-verbale communicatie die lezenswaardig zijn maar ook bijdragen die wat gedateerde kantoorspellen lijken (lijk druk, heb een gevuld bureau, ben in beeld; dat idee).

Handig is als een boek levert wat het beloofd. Zoals Met open vizier van Roger Fisher of De 48 wetten van de macht van Greene. Dat zijn uitgesproken boeken met een visie en zonder dubbele boodschappen.

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: