Easycratie is uit

Het boek Easycratie van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is uit. Een mooi en belangrijk boek, waarover later meer. Eén gedachte die ik er geloofwaardig in uitgewerkt vind, is hoe je meer impact en slagkracht kunt hebben in organisaties.

In Flight of the Buffalo van Belasco (1993!) wordt een kudde buffels met een zwerm vogels vergeleken. Buffels volgen de baas, want die weet het best waar te lopen en wanneer te vluchten. Buffels zijn zo loyaal dat ze desnoods de oudste buffel het ravijn in volgen. Zwermen vogels zijn wisselend van samenstelling en omdat ze allemaal de weg weten en vlot op elkaar reageren kunnen alle leden van de zwerm leiden en volgen.

Het nadeel van het boek van Belasco is, is dat het van buffels een zwerm wil maken. Leidinggevenden worden aangesproken medewerkers vrijer te laten, wat een tamelijk paradoxale opdracht is. Dit idee:

Easycratie is anders dan de boeken die aansporen te managen en leiden, waarmee er eigenlijk toch weer buffel-gedrag ontstaat. Easycratie stelt een aantal eenvoudige manieren van denken en doen voor, die tot slagkracht leiden. Bijvoorbeeld om niet eerst middelen en budgetten te willen hebben alvorens actie te ondernemen, maar eerst die actie te ondernemen met beperkte middelen.

Later meer …

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

One Response to Easycratie is uit

  1. Pingback: Boekrecensie van Easycratie staat op HNWBlog « Arjan Broere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: