Argumenten voor minder werken. Of juist meer

Image_4 In Gericht onderhandelen staat het verschil uitgelegd tussen onderhandelingen met als onderwerp meer versus onderhandelingen met als onderwerp minder. Meer is dan meer werk, meer verantwoordelijkheid, meer interessante klanten, meer salaris. Minder is minder belasting, minder uren, minder gezeur.

Onderhandelen over meer is in veel organisatieculturen makkelijker, dan onderhandelen over minder. Ook leggen velen zichzelf allerlei verplichtingen op, waardoor het wel eens onredelijk lijkt om minder te willen. Toch is het essentieel om de belasting aan te passen als daar redenen voor zijn. Minder werk kan belangrijk zijn om andere dingen te doen (studie, reflectie, zorgtaken, meer bewegen) maar ook gewoon om minder druk op het werk te ervaren.

Uiteraard is er een wettelijk recht om minder te werken. Zie de Wet aanpassing arbeidsduur. Maar wie liever niet een wet gebruikt om zijn claim om minder werken kracht bij te zetten, kan zijn (of haar) licht opsteken bij de Taskforce Deeltijdplus. Op die site vind je onder andere een argumentengenerator.

In Gericht onderhandelen krijg je de tip om argumenten aan te dragen gericht op:

  • transactie: wat is de ruil en hoe is die voordelig voor beide partijen? Bijvoorbeeld: minder werk drukt de loonkosten.
  • transformatie: wat verandert er bij en tussen partijen en hoe is dat voordelig? Bijvoorbeeld: minder belasting leidt tot ontspanning en vergroot de kwaliteit van het werk.

Succes met de onderhandeling.

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: