Manipuleren?

Iets schrijven over een boek dat je nog niet gelezen hebt, is eigenlijk not done. Maar dit gaat dan ook over de titel … Ik ga het snel echt lezen en kom er dan graag op terug.

Manipuleer

De titel van het boek Manipuleren kun je leren van Frank van Marwijk riep bij mij niet meteen positieve associaties op. Manipuleren is toch iets voor babyboomers? Beetje ouderwets (Zie ook het einde van office politics). Roept ook beelden op van mensen kunstjes leren.

De auteur benadrukt zelf dat het een positief boek is. Ook dat men van hem wellicht niet zo een boek zou verwachten, gezien zijn werk op sites als Lichaamstaal en zijn aandacht voor complimenteren. Mooie artikelen. Ik heb meteen een aantal apart gezet om nog eens door te lezen.

In de inleiding stelt de auteur dat iedereen manipuleert. Het komt erop neer dat je manipuleert als je gedrag van anderen stuurt. Toch vind ik er gevoelsmatig een wereld van verschil in zitten of je stuurt, leidt, invloed hebt óf manipuleert. Een citaat:

" Zoals gezegd zul je juist meer gewaardeerd worden als je de kunst van het manipuleren goed in de vingers hebt. En dat krijg je alleen al voor elkaar doordat je de mensen met wie je omgaat beter leert kennen en begrijpen. Het is niet zo dat je je afsluit en egocentrisch wordt als je anderen manipuleert. Je stelt je juist open. Je verdiept je meer in deze mensen, luistert gerichter naar hen en stemt beter op hen af. Je zult hun behoeftes, doelen, wensen en onderliggende drijfveren veel beter begrijpen en daar op een bepaalde manier zelfs rekening mee houden."

Het roept toch het beeld op dat allerlei zeer zinnige observaties over invloed gebruikt worden om de term manipuleren nieuwe lading te geven. Volgens VanDale is manipuleren handig, slim beïnvloeden. En ik vrees dat die lading toch aan het woord manipuleren blijft kleven.

Het is vast een lezenswaardig boek, maar de inleiding lijkt me onnodig ingewikkeld. En over manipuleren in de ouderweste zin is er De 48 wetten van de macht van Greene. Daarin wordt de spelende mens getoond op een volgens mij humoristische manier.

Wat mij betreft zetten we zoveel mogelijk aandacht naar high trust-onderhandelingen, samenwerken en delen. Zoals in The Speed of Trust aannemelijk wordt uiteengezet versnelt dat samenwerking, zonder enig risico. Immers, je bent toch zelf bij waar je ´ja´ of ´nee´ op zegt …

Book Summary: "Speed Of Trust" By Stephen CoveyFor more amazing video clips, click here

(Illustratie uit Carp*-advertorial over het bewuste boek)

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: