RET werkt

RET leek mij altijd als een wat ouderwetse, therapeutische stroming. Na een workshop van Theo IJzermans (van Beren op de weg, spinsels in je hoofd)bleek dat een misvatting. Krachtig instrument, hoor.

Deze week heb ik collega Ester de Bruine gevraagd het in een cursus van mij in te zetten. De aanpak leek mij precies bij het vraagstuk passen. Dat bleek te kloppen.

De kracht van RETvind ik de eenvoud. Jij ervaart emoties, bijvoorbeeld iemand zegt iets in een gesprek dat je dagenlang nog bezighoudt. De aandacht gaat er dan niet naar uit om die emoties te blokkeren of te veranderen, maar na te gaan waarom die ene bewuste actie deze reactie oproept. Welke overtuigingen, welke ´bril´ maakt dat jij zo geraakt bent? Stel dat in het voorbeeld van het gesprek iemand je op een fout wijst en jij na wat soulsearching merkt dat jij van jezelf geen fout mag maken; jij moet het weten. Op het moment dat je heel rationeel en nuchter gaat kijken naar die overtuiging, dan is die wellicht wat aan de strenge kant. Iedereen kan toch een fout maken en je mag toch leren? Sterker nog, liever dat je na een fout laat zien dat je ervan leert dan dat je alles wilt beheersen.

A is de actie die de emotie opriep en C de emotie. De verbinding A – C staat niet ter discussie. De B is de overtuiging (ik moet het weten) en daar is ruimte voor discussie. Door een andere, minder strenge B wordt de C ook anders.

Er is een erg sterke wiki over RET. In Authentic Happiness van Seligman vind je een ABCDE. D is debate en E is energy, die je hervindt na het ´debaten´.

In Met open vizier van Fisher vind je in de inleiding een mooi betoog over beliefs die bij communicatie een rol spelen en die hij aannemelijk ter discussie stelt. Dat geeft veel ruimte en ontkoppelt emoties. Bijvoorbeeld hij is niet attent, terwijl ik zijn verjaardag nooit vergeet. Fisher: is een goede relatie pas een goede relatie als hij wederkerig is? Moet je jouw attent gedrag afhankelijk maken van de mate waarin het beantwoord wordt?

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: