Van burn out naar bevlogenheid

FlowmoetWeer een toenemende stroom berichten over werkdruk en brun out. Een aspect van de vele onderzoeken: 12% van de bevraagde medewerkers ervaart grote druk en vraagt zich serieus af of zij het werk nog lang volhouden. Uiteraard is arbo-zorg nodig en voor medewerkers in verzuim een goed reïntegratietraject. Maar de vraag is of dat de problemen oplost …

In toenemende mate zie je, in de geest van water the flowers not the weeds, aandacht voor het versterken van de positieve aspecten in plaats van het uitbannen van de negatieve aspecten. Dus meer aandacht voor het vergroten van belastbaarheid van medewerkers dan voor het laten afnemen van de belasting in het werk.

Met name Schaufeli publiceert mooie stukken hierover. Zijn stelling is dat bevlogenheid het tegenovergestelde is van burn out. Hij zoekt naar het versterken van aspecten van die bevlogenheid. Die aspecten zijn:

  • vitaliteit: energie hebben
  • toewijding: trots op het werk en/of op je onderneming
  • absorptie: volkomen opgaan in het werk, flow ervaren.

Op de site van Schaufeli vind je vragenlijsten om jezelf eens te checken op die aspecten. Lijken me drie goede vragen voor een loopbaan-APK of om in de aanloop naar nieuw werk te checken. Interessant deel van een sollicitatiegesprek: zullen we het eens hebben over drie aspecten die ik zoek in werk …

Toeval? Zit ik net een interview met Onno Hamburger te luisteren van BNR, zie ik dat uitgerekend hij een boekbespreking heeft gemaakt voor Water the Flowers, dat ik net weer even opzocht! Trouwens, een interessante site van Onno Hamburger.

Advertenties

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: