Van nee naar ja

William Ury, bekend van Excellent onderhandelen met Fisher en Onderhandelen met lastige mensen, beschrijft in A positive no hoe je ´nee´ kunt zeggen. Dat is al een hele kunst. Immers, kan ik wel nee zeggen, mag ik nee zeggen, wat gebeurt er als ik nee zeg.

Vandaar dat er bij voorbereidingen op onderhandelingen veel gehamerd wordt op struikeldraadlimieiten, walk-away options, beste alternatief zonder overeenkomst (bazo), de dealbreakers. Kortom, heb voor ogen wanneer verder onderhandelen oninteressant wordt en las dan een pauze, schorsing in of stop gewoon. Nou ja, ´gewoon´. Er blijft altijd druk op spannende gesprekken zitten. Op YouTube vind je een filmpje over IQ: I Quit!

In Excellent onderhandelen en zeker in Met open vizier van Fisher (zie de link-pagina) wordt helder uiteengezet dat relaties niet beter worden door ´ja´ te zeggen of makkelijke concessies te doen. Relaties koop je niet.

In het leesbare Ja, maar wat als alles lukt (shortlist Managementboek 2006) van Berthold Gunster zie je ook hoe achter eenvoudige alledaagse woorden een wereld aan betekenis en bedoeling zit.

  • Ja, maar …
  • Nee, want …
  • Ja, en …

Doe de test op zijn site eens.

Ury geeft in A positive no ook aan hoe je van dat ´nee´ weer naar ja komt. Immers, als mede-auteur van Getting to yes ben je dat toch ook wel aan je stand verplicht.

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: