It´s no rocket science

Flodder_210x186 Een nieuwe potentiele bestseller van Coleman: Sociale intelligentie. Na emotionele intelligentie is nu het sociale aan de beurt. En uiteraard wordt er links-en-rechts hard gewerkt aan een quotiënt met bijbehorende tests. Waarom toch zoiets dat typisch met gedrag te maken heeft toch weer een intelligentie moet zijn en gemeten moet worden, is mij een raadsel. Lijkt toch een beetje de ouderwetse onzekerheid van de alpha tegenover de beta. Alsof niet iedereen weet dat sociaal zijn belangrijk is, dus waarom dat upgraden naar een heuse intelligentie? Sociaal zijn, is een aantal competenties hebben die essentieel zijn voor dialoog, onderhandelen, besluitvorming, teamwerk, et cetera enzovoort. Om niet te zeggen dat het een kritische succsfactor van deze communicatieve tijden is.

Test zijn er al naar aanleiding van eerdere werkjes over deze ´intelligentie´. Bijvoorbeeld op Loopbaan.nl vind je een test die opent met een prachtige vraag: over het algemeen houd ik van mensen en de mensheid. Kijk, dat zijn stellingen die selecteren. En ik zeg het de critici van het boek over SQ graag na: een schriftelijke test met stellingen test eerder leesvaardigheid dan het vermogen in de praktijk sociaal te zijn.

Covey pakte in zijn Achtste eigenschap ook al uit met FQ (fysiek), EQ (emotie), IQ (intelligentie) en SQ (spritiueel). Kijk ook vooral eens op de smakelijke samenvatting die mensen van &Samhoud hebben gemaakt.

Over arjanbr0ere
zie ook www.linkedin.com/in/arjanbroere

One Response to It´s no rocket science

 1. Erno Mijland says:

  Gardner formuleert zelfs negen intelligenties:
  · verbaal/linguistische;
  · logisch/mathematische;
  · visueel/ruimtelijke;
  · muzisch/ritmische;
  · lichamelijk/kinesthetische;
  · intrapersonale;
  · interpersoonlijke;
  · natuurgerichte;
  · extistentiële.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: